In Nederland zullen op 19 november binnen de conferentie Christologische grondslagen van "De wetenschap der ziel" delen uit het dichtwerk van Andrey Bjelyj "GLOSSOLALIE" als ook het Pianotrio van Alfred Schnittke uitgevoerd worden (Cultuur- en Congrescentrum Antropia Driebergen, Hoofdstraat 8, Driebergen).
Het Nederlands-Russisch Sjostakovitsj Euritmie-ensemble zal het volledige programma met de vier delen uit „Glossolalie“ van Andrej Bjelyj en het tweedelige Piano-Trio van Alfred Schnittke in november 2012 opvoeren, in samenwerking met de Engelse acteur en Bjelyj- specialist Richard Ramsbotham.
Met het oog op het honderdjarige jubileum van de euritmie in 2011/12 wil het Sjostakovitsj Euritmie-ensemble ook iets bijdragen aan de activiteiten rond deze gebeurtenis.
Er werd gezocht naar een thema dat in samenklank zou staat met de oorsprong van de euritmie. Zo kwam men op het werk van Andrej Belyj „Glossolalie“ waar hij in machtige beelden de oorsprong van de klank en van de taal beschrijft. Daarin sluit hij in poëtische vorm aan bij de beelden van de planetaire ontwikkelingen uit de „Geheimwissenschaft“ van Rudolf Steiner.
Het Sjostakovitsj Euritmie-ensemble is verreikt met twee jonge euritmisten: Maartje Brandsma (NL) en Rafael Reno (RU).
Andrey Bjelyj, geb. 26.10.1880 gest. 8.1.1934
Andrej Bjelyj was al op jonge leeftijd als een groot schrijver in Rusland bekend.
Op het hoogtepunt van zijn roem vertrok hij met zijn toenmalige vrouw, Asja Toergenjev, naar West-Europa en vond in Rudolf Steiner zijn geestelijke leraar. Hij werd een van zijn naaste leerlingen. Zeer vele voordrachten woonde hij bij en werkte mee aan de bouw van het eerste Goetheanum.
In 1916 keerde hij naar Rusland terug. In de chaos van deze woelige tijd schreef hij in 1917 in Sint-Petersburg volgens zijn woorden zijn „meest gelukte poëma“ — „Glossolalie“. Dit is het Griekse woord voor: „spreken in tongen“.
Dit grandioze werk is duidelijk geinspireerd op de kosmogonie van Rudolf Steiner. Het is een vertelling van de schepping van de wereld vanuit de klank. Het is een poging om de diepe geheimen, die de taal in zich bergt, te onderzoeken en te doorgronden. Dit is een weg om weer in verbinding te komen met de scheppende krachten van de klank, van het woord.